Menu Sluiten

Vragen anhydrietvloer

Veelgestelde vragen anhydrietvloer

Heeft u nog vragen over de anhydrietvloer? Een groot aantal vragen worden in dit artikel alvast voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Dan kunt u altijd contact opnemen.

Wat is een anhydrietvloer?

Dit is een gipsgebonden dekvloer die in één keer wordt aangebracht. Dit gebeurt, in tegenstelling tot bij een 'gesmeerde' zandcementdekvloer, door het materiaal over de ruimte te laten uitvloeien.

Kan ik wonen op een anhydrietvloer?

Nee. Een anhydrietvloer is geen afgewerkte woonvloer. Hij is wel heel goed geschikt als ondervloer waarop een traditionele afwerkvloer geplaatst wordt. Denk hierbij aan vloerbedekking, laminaat, PVC, vloertegels of parket.

Wat voor dikte moet een anhydrietvloer hebben?

Een anhydrietvloer is eigenlijk heel dun. Meestal tussen de 3-6 cm, tegenover bijvoorbeeld de 5-8 cm van een traditionele zandcementdekvloer. Een anhydrietvloer is zo dus door optimaal materiaalgebruik en gunstige sterkte-eigenschappen.

Kan een anhydrietvloer gecombineerd worden met vloerverwarming?

Jazeker. Sterker nog, een anhydrietvloer is een stuk beter geschikt om te combineren met vloerverwarming dan een zandcementvloer. Dit komt omdat anhydriet, in tegenstelling tot een zandcementvloer, de vloerverwarmingsleidingen volledig omsluit. Hierdoor geleidt anhydriet de warmte erg goed, wat leidt tot een flinke energiebesparing en een verhoging van het wooncomfort.

Is de anhydrietvloer geschikt voor tegels, PVC, laminaat en parket?

Een anhydrietvloer is in principe erg vlak, en dus prima geschikt voor wat voor vloerbedekking dan ook. We storten en leveren de vloeren met een marge van +/- 10 mm. In sommige gevallen is het een goed idee om, in overleg met de leverancier van de vloerbedekking, met een egalinelaag de vloer toch nog wat vlakker te maken. Op die manier zorgt u samen met uw leverancier voor een optimaal eindresultaat.

Waarom moet ik mijn anhydrietvloer (laten) schuren?

Als de vloer net niet vlak genoeg is, is schuren een van de mogelijkheden om hem vlakker te krijgen. Schuren zorgt later bovendien voor een betere hechting van tegellijm. U kunt de vloer zelf schuren met een gehuurde betonschuurmachine, maar zelf raden wij aan het schuren over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn anhydrietvloer kan belasten?

Een gemiddelde anhydrietvloer is na 2 tot 3 dagen droog, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte. De precieze droogtijd is ook afhankelijk van de dikte van de vloer. Hiervoor kunt u een rekensommetje aanhouden van 1 cm per week. Dit betekent dat als de vloer 6 cm dik is, deze pas na 6 weken belast kan worden.

Hoe wordt anhydriet aangebracht?

Een anhydriet is een zogenaamde vloeivloer. Dat betekent dat we het vloeibare anhydriet met behulp van slangen en een pompwagen in één keer over het oppervlak 'uitvloeien'. Zo kunnen we met anhydriet eenvoudig grote oppervlakten zonder naden aanbrengen. Het proces is snel, arbeidsvriendelijk en belast het milieu minimaal.

Kan ik overal in mijn woning anhydriet laten storten?

Nee. We raden aan om in vochtige ruimtes geen anhydrietvloer aan te leggen. Hier is een zandcementvloer beter geschikt voor. Verder is het ook minder geschikt voor ruimtes waar een hoge slijtvastheid nodig is.

Waarom zit er een folielaag tussen schuimbeton en een anhydrietvloer?

Het is belangrijk om folie tussen schuimbeton en een dekvloer aan te brengen. Op deze manier vangen we krimpverschillen tussen het schuimbeton en de dekvloer op.

Kan ik mijn anhydrietvloer ook verven?

Anhydriet is ontwikkeld als ondervloer voor bijvoorbeeld PVC, laminaat of plavuizen. Mocht u de vloer toch willen verven, kan dit met speciale verfproducten. Voor tips en advies hierover, kunt u het beste contact met ons opnemen.