Menu Sluiten

Vragen woonbetonvloer

 

Veelgestelde vragen betonvloer en woonbetonvloer

Heeft u nog vragen over onze woonbetonvloer? Een groot aantal vragen worden in dit artikel alvast voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Dan kunt u altijd contact opnemen.

Hoe hou ik mijn woonbetonvloer schoon?

Ondanks het feit dat we de woonbetonvloer goed beschermen door deze te polijsten impregneren, blijft een woonbeton gevoelig voor vuil en vetvlekken. Doordat wij de vloer met een 'vlekstopper' behandelen na het storten wordt de vlek gestopt, zodat u de tijd heeft om hem te verwijderen. Maar zelfs als u de vlek direct weghaalt, is er een kans dat de vlek zichtbaar blijft in het beton. Houd hiermee rekening.

Wat is het verschil tussen een gewone betonvloer een woonbetonvloer?

Gewoon cement heeft een 'open' structuur. Dit betekent dat hij altijd cementstof blijft afgeven. Doordat we een woonbetonvloer bewerken (reinigen, polijsten, afwerken) komt de sterkere, onderliggende betonlaag naar de oppervlakte. Op deze manier ontstaat een 'gesloten' toplaag. Deze zorgt ervoor dat een woonbetonvloer ontstaat die duurzaam en onderhoudsvriendelijk is.

Hoe lang duurt het voordat een woonbetonvloer kan worden afgewerkt?

Voor de beste resultaten moet u een woonbetonvloer 5 tot 8 weken laten rusten. Kan dit niet, bijvoorbeeld doordat er een bouwplan ligt, adviseren we de vloer goed te beschermen. Voetstappen, vlekken, verfspetters en delen stucwerk die op en in de vloer terecht komen zult u namelijk altijd blijven zien. Beschermen kan met dampdoorlatend folie en stucloper. De beschermlaag mag er zo kort mogelijk op blijven liggen, anders kan de vloer onvoldoende vocht kwijt en droogt niet goed.

Waarom zitten er nog donkere vlekken in mijn woonbetonvloer?

Om een duurzame woonbetonvloer te maken die goed is beschermd tegen vlekken moeten we de vloer 'afsluiten'. Dit doen we door deze te vlinderen, polijsten en impregneren. Hierdoor ontstaat een gesloten structuur die ervoor zorgt dat de vloer geen cementstof afgeeft. Door dit proces duurt het echter wel langer voordat al het vocht uit het beton verdwenen is. Dit verklaart de soms donkere tint op delen van de vloer. Uiteindelijk krijgt de vloer altijd de kleur die u heeft uitgekozen.

Is het noodzakelijk om zaagsnedes (dilataties) in een betonvloer te maken?

Beton 'werkt'. Dit betekent dat het onder invloed van bijvoorbeeld de temperatuur krimpt en weer uitzet. Hierdoor ontstaan spanningen in het beton, waardoor het oppervlak gaat scheuren (krimpscheuren). Door zaagsnedes in het beton aan te brengen voorkomen we deze scheuren. Door de snedes verdelen we het beton in segmenten. De voegen tussen deze segmenten zorgen ervoor dat het beton kan gaan werken zonder dat er overal krimpscheuren gaan ontstaan. De breedte van de dilatatievoegen varieert van 3mm tot 9 mm. Na het dilateren van de betonvloer maken we de vloer schoon en laten we deze helemaal netjes achter.

Waarin verschilt een geïmpregneerde woonbetonvloer van een woonbetonvloer die voorzien is van een boenwaslaag?

Een woonbetonvloer met boenwaslaag is niet gepolijst. Doordat de wasboenlaag door dagelijks gebruik slijt, moet de vloer regelmatig worden voorzien van een nieuwe laag. Ook blijft een vloer met wasboenlaag gewoon cementstof afgeven. Bij een gepolijste geïmpregneerde woonbetonvloer heeft u hier geen last van. Een gepolijste vloer is onderhoudsvriendelijk (geeft geen cementstof af) en minder dof. Hierdoor krijgt de vloer een mooiere uitstraling. Vlekken in een vloer met boenwaslaag zijn ook moeilijker te verwijderen.