Menu Sluiten

Betonvloer storten

Betonvloer storten

Beton storten doe je niet zo maar uit je losse pols. Het vereist wel enige aandacht. Wij leggen u uit hoe beton gestort moet worden.
Beton is een materiaal met veel voordelen. Ten eerste is het extreem sterk. Daarnaast voorkomt het geluidsoverlast, kan het waterdicht gestort worden en er kan vloerverwarming in.

Betonvloer storten

Voorbereiding

Voordat de betonvloer kan worden gestort kan worden moet eerst de ondervloer stabiel zijn. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld vulzand of isolatieplaten voor gebruiken. Daarna moet u een laag plasticfolie over de ondergrond wordt aangebracht. Dit folie zorgt ervoor dat er geen vocht uit de betonspecie in de grond of wanden loopt. Belangrijk is dat de folie voldoende ruim wordt gelegd.

 

Beton maken

Nadat de ondergrond waarop de betonvloer zal worden gestort, stabiel is, kan worden begonnen met het bereiden van het beton. Voor de bereiding hiervan zijn slechts vier ingrediënten nodig: cement, zand, grind en water. Daarnaast gebruikt u een betonmolen om de droge materialen en het water samen te mengen. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat het mengsel in de betonmolen volledig homogeen is. Zodra het betonmengsel homogeen is, kan eindelijk worden begonnen met het storten van het beton. Als u stapsgewijze instructies en gedetailleerde stappenplannen wilt voor het maken van beton, kunt u deze pagina bezoeken: beton maken.

Beton storten

Het beton wordt met een cementmixer of betonmolen aangemaakt. Voor het storten maken we gebruik van een hark of betonschop. Nadat het beton is gestort vlakken we het beton af. Het soortelijk gewicht van droog verdicht beton is 2400 kg/m³ (dit komt neer op 2,4 g/cm3) (verdicht beton is waarbij machinaal de lucht eruit is gehaald, hiervan wordt een bijvoorbeeld een vloer extra stevig). Voor niet verdicht beton is het soortelijk gewicht 2300 kg/m³

Aandachtspunten

Omdat beton een zwaar materiaal is, is het belangrijk dat de ondergrond voldoende stevig is om het gewicht van de vloer te kunnen dragen. Ook is het onverstandig om beton te storten tijdens koude weersomstandigheden. Wij raden aan om pas te gaan stroten bij temperaturen boven te de 5 graden.

Droogtijd

De betonvloer is meestal na twee of drie dagen beloopbaar. Het beton is dan nog niet volledig uitgehard, en kan nog geen zware constructies dragen. Het duurt meerdere weken voordat het beton volledig is uitgehard.

Betonvloer afwerking

Nadat een betonvloer is gestort moet deze nog worden afgewerkt. Dit afwerken wordt ook wel vlinderen genoemd.
Dit gebeurt met machines met wieken die hard ronddraaien over de vloer. Door te vlinderen creëren we een sterk verdichte toplaag. Deze toplaag zorgt ervoor dat de vloer niet meer poreus is. Bescherm je vloer daarna met stucloper als je verder gaat verbouwen. Stucloper beschermt jouw vloer tegen vuil en versneld de groei ervan. Het creëert een droog klimaat in de winter werkt het wat trager en in de zomer wat sneller vangt op die manier grote en plotse temperatuurverschillen op

Video betonvloer vlinderen

Prijzen betonvloer storten

Een betonvloer kost meestal €30 tot €120 per vierkante meter. Wilt u de betonvloer ook meteen laten vlinderen? Dan betaald u meestal €25 extra.