Een ongelijke vloer
Heeft u een (onder)vloer die niet recht ligt of oneffenheden vertoont dan is de vloer egaliseren de enige optie. Zeker als u van plan bent om een nieuwe eindvloer neer te leggen. Dan moet uw ondervloer gewoon strak en vlak zijn. Anders is de kans groot dat u ook met uw eindvloer problemen krijgt.
Een vloer kan door verschillende oorzaken ongelijk zijn. Grote verzakkingen kunnen ontstaan doordat de ondersteunende houten balklaag is gaan rotten of als er een fout in de vloerenconstructie zit. Verzakkingen zijn natuurlijk vervelend, maar ook kleinere oneffenheden kunnen gevolgen hebben. Zitten er oneffenheden in de ondervloer gaat u dat in sommige eindvloeren (zoals zeil) terugzien. En als er betongruis ontstaat op de ondervloer kan dit de eindvloer beschadigen. Wat de oorzaak ook is, u wilt uw vloer natuurlijk weer mooi vlak krijgen.
Korrels:
Verspreid een laag korrels gelijkmatig over het oppervlak. Afhankelijk van de grootte van de korrels en de vereiste dikte van de laag, kan dit variëren van enkele centimeters tot enkele decimeters.
Gebruik een rei, een lange plank of een hark om de korrels gelijkmatig te verdelen en het oppervlak te egaliseren. Werk vanuit het midden naar de randen toe en zorg ervoor dat de korrels overal op hetzelfde niveau liggen.
Controleren van het niveau met laser:
Gebruik een laser om het oppervlak te controleren op niveau. Plaats het meter peil op verschillende punten en controleer of de hoogte goed is.
Aanpassen van het nodig:
Voeg extra korrels toe op plaatsen waar het oppervlak nog niet op niveau is. Gebruik een hark of schep om korrels toe te voegen en egaliseer opnieuw.
Verdichten (Verdichten):
Gebruik een trilplaat of een wals om de korrels stevig aan te drukken en te verdichten. Dit zorgt voor een stevige en stabiele ondergrond.
Als schuimbeton tussen de 0 en 25 cm is is de isolatie waarde van schuimbeton te laag. Je kan de isolatie waarde verhogen met bijvoorbeeld EPS korrels toe te voegen. Helaas is dit een slechte keuze. EPS korrels is plastic, perliet daar in tegen een natuur product. EPS (piepschuim bolletjes) heeft een hoge isolatie waarde en daarom veel toegepast. Wij van Woodstock vloeren doen bij een laag dikte van bij voorbeeld 25 cm eerst 20 cm schuimbeton en leggen daar op 5 cm pir , maar we hebben reeds een proef gedaan met eerst uitvlakken met perliet op de grond strooien (uitvlakken) grote voordeel was dat dit heel makkelijk met een hark en een lange rij. Toen wij de vloer vlak hadden gemaakt lagen wij plastic neer. Op het plastic folie deden we 8 cm PIR platen en op de platen weer een volie en toen schuimbeton. wat nu het voordeel was dat we 1 keer naar de klus moesten in plaats van 2 keer. Normaal moet je eerst afwachten voor de schuimbeton droog is voordat je PIR platen kan leggen. Woodstock vloeren werk met PIR platen die van daken afkomstig zijn die soms niet zo mooi zijn aan de boven zijden en nu zie je er niet van. Op deze schuimbeton vloer kan je heel makkelijk wanden plaatsen die niet constructief zijn.
Een scheve vloer uitvullen
Als er in de ondervloer een behoorlijk hoogteverschil zit, dan is magnesiet een goede oplossing. Een magnesietvloer is een ondervloer (geen woonvloer dus) die gesmeerd wordt en goed hoogteverschillen kan wegwerken. Het werkt hoogteverschillen tot wel 20 centimeter weg. Omdat magnesiet erg weinig weegt, gebruiken we het vaak in oude panden waarvan de vloerconstructies niet veel gewicht kunnen dragen. En magnesiet is ook uitstekend te combineren met vloerverwarming.
Om de magnesietvloer gereed te maken voor een nieuwe eindvloer (of de oude eindvloer die u nog heeft liggen) moet er nog wel egaline op de uitgeharde magnesietvloer aangebracht worden. Een magnesietvloer is namelijk geen hele vlakke vloer en vertoont vaak nog wat oneffenheden. Nadat er een laag egaline is aangebracht is de ondervloer weer helemaal vlak en klaar voor de eindvloer.
Kleinere oneffenheden
Kleinere oneffenheden pakken we dus aan met egaline. Dit is heel vloeibaar en brengen we in een dun laagje van enkele millimeters aan. Het is puur bedoeld om oneffenheden uit de vloer te halen. Voordat de egaline kan worden aangebracht, behandelen we de ondervloer nog wel voor met een primer. Dit zorgt ervoor dat de egaline goed hecht.
Vloer egaliseren
Bent u op zoek naar advies over magnesiet, egaline of het egaliseren van een vloer? Neem contact op met een van onze deskundige medewerkers. Zij helpen u graag verder. Dit kan via het contactformulier of het telefoonnummer 0226-427785. U kunt via deze weg ook direct een offerte aanvragen.