Menu Sluiten

Blog

Ontdek de nadelen van betonvloeren en maak weloverwogen keuzes voor jouw project. Ontdek hoe je deze nadelen kunt minimaliseren en geniet van de duurzaamheid en veelzijdigheid van betonvloeren.

Grote opbouwhoogte

Betonvloeren kunnen ten alle tijden worden toegepast, zowel bij renovaties als bij nieuwbouwprojecten. Je hebt te maken met de grote opbouwhoogte, vooral met een renovatie moet je hier bewust van zijn. 7 centimeter is namelijk de minimale dikte om de vloer te kunnen plaatsen. Als de betonvloer gecombineerd word met vloerisolatie en vloerverwarming zal de dikte snel en flink oplopen.

Wanneer je niet genoeg ruimte hebt om een klassieke betonvloer te plaatsen, dan hebt je nog de cementgebonden gietvoer, dit is een goed alternatief. Deze vloer is over het algemeen een centimeter dik of minder. Wel is deze vloer variant een stuk duurder. Bescherm je vloer tijdens de verbouwing met stucloper.

Kans op beschadigingen

Er bestaat een kans dat na een periode barstjes en scheurvorming in de betonvloer ontstaan. Deze ‘beschadigingen’ zijn het gevolg van de temperatuur wisselingen of veranderingen van de vochtigheidsgraad. Deze wisselingen kunnen zelfs veroorzaken dat de vloer bol gaat staan. Vooral als je gebruik maakt van vloerverwarming is er een groter risico op het opbollen, scheurvorming en barstjes. Dit zou je kunnen tegengaan door te kiezen voor een dikkere betonvloer. Als je van de industriële look houdt zou dit niet zo’n groot probleem moeten zijn, veel mensen zijn er zelfs blij mee. Het geeft de vloer een unieke en stoere uitstraling.

Vlekgevoelig

De betonvloer is best wel vlekgevoelig. Vooral wanneer de betonvloer in de keuken geplaatst is zie je hier snel vetvlekken ontstaan. Om dit te voorkomen kun je de vloer extra beschermen doormiddel van een coating of impregneermiddel. Deze behandeling brengen ook meer kosten met zich mee.

Tijd

Een betonvloer is een vloer die gegoten wordt. De vloer wordt aangebracht met de hand in verschillende fases. Elke laag die aangebracht wordt komt met een droogtijd. Het plaatsen van een betonvloer duurt ongeveer 4 dagen. Gemiddeld gezien wordt er rekening gehouden met een droogtijd van een centimeter per week. Als uw vloer 7 centimeter dik gesmeerd is, duurt het ongeveer 7 weken voordat het beton uitgehard is. Meestal is de vloer na 3 dagen wel weer beloopbaar maar voorlopig optimaal belastbaar nog niet. Wanneer de vloer eenmaal goed op zijn plaats ligt kun je er jaren van genieten.

Prijs

De betonvloer is zeker niet het goedkoopste vloertype dat er is. Het is wel een kwalitatief goede en sterke vloer. De prijzen liggen tussen de 45 en 150 euro per vierkante meter.

Gerelateerde berichten