Menu Sluiten

Zelf folie aanbrengen op een betonvloer: stappenplan

Voordat je schuimbeton gaat storten, is het essentieel om folie correct aan te brengen op de betonvloer. Hoewel wij deze taak voor je kunnen uitvoeren, bieden we ook gedetailleerde instructies zodat u ook zelf folie aanbrengen op een betonvloer.

Stap 1. Peilmaat bepalen

Voordat het schuimbeton wordt gestort, moet je eerst de peilmaat vaststellen als hoofdmaatvoering. Hierbij komt de bovenkant van de uiteindelijke dekvloer gelijk te liggen aan de peilmaat. Markeer het meterpeil op de muren of kozijnen, één meter boven deze peilmaat. De bovenkant van het schuimbeton wordt bepaald door de dikte van de dekvloer af te trekken van de peilmaat (meestal 6-8 cm, inclusief isolatie).

Stap 2. Zorgvuldig folie aanbrengen op een betonvloer

Breng folie aan op alle plekken waar het schuimbeton de bodem, wanden en/of obstakels kan raken. Laat de folie minimaal 50 cm overlappen en plak naden af om te voorkomen dat het schuimbeton wegloopt. Een stevige bevestiging van de folie is cruciaal, aangezien het schuimbeton tijdens het storten eraan begint te ’trekken’. In de hoeken moet je de folie losjes aanbrengen en ervoor zorgen dat er geen holle ruimtes achterblijven waar het schuimbeton kan wegvloeien; vul deze op.

Zelf folie aanbrengen schuimbetonvloer
Zelf folie aanbrengen op een betonvloer

Stap 3. Plaatsen van piketpaaltjes

Steek piketpaaltjes in de grond en zorg ervoor dat ze stevig vastzitten. Als er een betonnen (werk)vloer aanwezig is, boor of hak dan eerst. De bovenkant van het piketpaaltje bepaalt de bovenkant van het te storten schuimbeton. Begin vanuit de verste hoek ten opzichte van de ingang van de woning met de slang. Het eerste piketpaaltje moet 1 meter uit de wanden worden geplaatst. Vervolgens kun je de rest van de paaltjes in een raster zetten, met ongeveer 2,5 meter tussen elk paaltje. Voor het bepalen van het benodigde aantal piketpaaltjes kun je als richtlijn het totale oppervlak delen door 3,5.

Het gebruikte type piketpalen zijn vurenhouten piketpalen, met een gangbare lengte van 75 cm en afmetingen van 30×30 mm. Sla deze palen minimaal 20 cm in de grond en zorg ervoor dat je ze op de juiste hoogte afzaagt (bovenkant schuimbeton). Een laser kan hierbij helpen om nauwkeurig de juiste hoogte op de paaltjes aan te geven.

Na het voltooien van deze stappen is jouw taak volbracht, en is de ruimte klaar voor het storten van schuimbeton!

Zelf folie aanbrengen op een betonvloer, of toch hulp nodig?

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.