Menu Sluiten

Egaline vloer

Wat is egaline?

Egaline is een heel dun laagje dat over de ondervloer word aangebracht. Onder meer bestaat het uit kunsthars en cement. Egaline is een zelf nivellerend middel. Dit betekend dat als het word aangebracht het vanzelf over de vloer heen vloeit.

 

Vloer egaliseren

Wanneer u een scheve of grove ondervloer heeft kunt u het met egaline uitvlakken. Een egale ondervloer is essentieel bij het leggen van een eindvloer. Als u de eindvloer gaat verlijmen op de ondervloer blijven onregelmatigheden in de ondervloer erg zichtbaar.

 

Voordelen egaline

  • Zorgt strakke afwerking
  • Zal niet snel scheuren

 

Egaline aanbrengen

Een vloer egaliseren is niet heel ingewikkeld. Uiteraard kunnen wij dat voor u verzorgen, maar veel mensen doen het ook zelf. Hieronder vind u informatie voor als u zelf aan de slag wilt.

 

Egalisatiemortel

Egaline vloer

 

Egalisatiemortel is de basis van egaline. Dit is te koop bij een bouwmarkt in uw buurt. Voordat u de egaline kunt aanbrengen, moet u het met water te maken. Bij het aanbrengen is egaline daardoor zeer vloeibaar. Hierdoor vloeit het gemakkelijk over de vloer uit. Met een spatel of spaan verdeeld u de egaline netjes over de vloer.

 

Droogtijd egaline

De droogtijd van egaline is van meerdere factoren afhankelijk. In de eerste plaats speelt de dikte van de egaline laag een rol. Ook de temperatuur in de ruimte en het soort egaline speelt mee. Als u zelf aan de slag gaat laat u dan goed informeren over de droogtijd van de egaline die u gebruikt.

 

Soorten Egaline

Tegenwoordig bestaan er verschillende soorten egaline. Voor op hout gebruikt u een andere egaline dan voor op bijvoorbeeld beton of tegels. Wij weten precies welke egaline voor welke ondervloer geschikt is. En als u zelf aan de slag gaat, let dan goed op welke egaline u nodig heeft.

De juiste dekvloer

Niet elke eindvloer heeft egaline nodig. Als u een vloer zwevend gaat leggen, maakt het vaak niet uit als de ondervloer wat onregelmatigheden vertoont. Wilt u weten of u egaline nodig heeft in uw situatie? Neem dan contact met ons op, wij beantwoorden graag uw vragen.

Egaline met vloerverwarming

Egaline wordt ook vaak gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Vooral als u de leidingen in de bestaande vloer laat infrezen moet u de vloer hierna laten egaliseren. Dit kan prima met egaline. Door de flexibiliteit van egaline is het bovendien goed met vloerverwarming te combineren.

Vloerafwerking

Als de egaline eenmaal is uitgehard, is de vloer klaar voor afwerking. Misschien nog licht opschuren, maar daarna heeft u een prachtig vlakke vloer. U kunt nu met een gerust hart de eindvloer van uw keuze (laten) leggen.