Menu Sluiten

Droogtijd beton

Hoe lang moet beton drogen?

Het drogen van beton wordt ook wel uitharden genoemd. De hoeveel tijd hiervoor nodig is hangt volledig af van de werkwijze en wordt de droogtijd genoemd. De droogtijd is afhankelijk van de water-cement (W/C/ factor) en andere toeslagstoffen. 2 dagen is meestal voldoende om verder aan het project te werken. Het is dan al mogelijk om op het beton te staan en erop te werken. Wanneer je een stevige betonvloer storten wilt kun je het beste rekening houden met minimaal 3 dagen droogtijd om er zeker van te zijn dat je er veilig op kunt staan.

Droogtijd beton

Hoe snel droogt beton? Beton is pas na 28 dagen volledig uitgehard. Dit betekent dat het beton dan pas de uiteindelijke potentiële sterkte bereikt heeft. Natuurlijk hangt dit volledig af van het soort beton wat je gebruikt en of er een verhardingsversneller is gebruikt. Na een paar dagen kun je vaak al op het beton staan en verder werken aan andere delen van een bouwproject. Ook de temperatuur speelt een rol bij het uitharden van beton. Beton bestellen dat snel moet drogen? Vraag advies aan onze betonadviseurs.

Regen en temperatuur

Bij het storten van beton moet je goed rekening houden met de factoren die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van het eindresultaat. De droogtijd is in de zomermaanden lager dan in de winter. Ook heeft regen invloed op de werking van het cement. Het is belangrijk om beton juist een klein beetje vochtig te houden om uit te harden. Dit heeft te maken met de chemische reactie van het cement met water. Teveel water / teveel regen heeft een averechts effect. Hierdoor kan het beton uitgewassen raken waardoor het beton niet goed meer kan hechten aan de andere materialen in het beton zoals zand of grind.

Wanneer is beton droog genoeg om te schilderen?

Om er zeker van te zijn dat je beton droog genoeg is om te schilderen kun je een stukje folie over een klein deel van het beton plakken. Zit er na 8 uur geen condens aan de onderkant van de folie dan is het beton droog genoeg om te verven.

Droogtijd beton fundering en gewapend beton

Voor een fundering wordt in de regel altijd gewapend beton gebruikt. Beton wordt vaak gewapend met ijzer. De droogtijd van beton kan versneld worden wanneer er calciumchloride aan het beton wordt toegevoegd. Echter is dit voor gewapend beton geen optie. De calciumchloride die bij beton de droogtijd kan verkorten is in de bouw niet aan te raden. Dit heeft te maken met het feit dat de wapening kan gaan roesten waardoor betonrot kan ontstaan. Een veilige droogtijd om rekening mee te houden is 28 dagen. Beton online bestellen kan bij Online Betoncentrale. Onze betonspecialisten staan altijd voor u klaar. Meer weten over hoe sterk beton is? Wanneer beton droog is zijn er toch nog verschillen in sterkte tussen betonsoorten. Deze betonsterkte wordt aangeduid in de sterkteklasse beton.

Droogtijd per betonsoort samengevat overzicht

Er zijn verschillende soorten beton die elk hun eigen kenmerken en toepassingen hebben. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste soorten beton en hun gemiddelde droogtijd:

Standaard Beton:

 • Toepassing: Meest gebruikt voor diverse bouwprojecten.
 • Droogtijd: Ongeveer 28 dagen.

Snelhardend Beton:

 • Toepassing: Wanneer snelle resultaten cruciaal zijn.
 • Droogtijd: Slechts ongeveer 24 uur.

Zelfverdichtend Beton:

 • Toepassing: Ideaal voor moeilijk bereikbare plekken en complexe vormen.
 • Droogtijd: Circa 28 dagen.

Lichtgewicht Beton:

 • Toepassing: Lichter dan standaard beton, geschikt voor isolatie en geluidsdemping.
 • Droogtijd: Ongeveer 28 dagen.

Gewapend Beton:

 • Toepassing: Versterkt met staal voor extra sterkte, ideaal voor bruggen en viaducten.
 • Droogtijd: Ongeveer 28 dagen.

Gepolijst Beton:

 • Toepassing: Voor vloeren en wanden met een gladde, glanzende afwerking.
 • Droogtijd: Ongeveer 28 dagen.

Gekleurd Beton:

 • Toepassing: Decoratief beton, verkrijgbaar in diverse kleuren.
 • Droogtijd: Ongeveer 28 dagen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de droogtijd van beton afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de samenstelling van het beton, de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid. Het is daarom altijd verstandig om de droogtijd van beton te controleren voordat u verder gaat met uw bouwproject.